1.2.2022

Omakotitalon rakentamisen kustannukset 2022

Rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet paljon vuoden 2021 aikana ja rakennustarvikkeiden saatavuudessa on ollut kaikilla talojen rakentajilla haasteita.

Mutta paljonko todellisuudessa omakotitalon rakentamisen kustannukset ovat nousseet ja miten materiaalien saatavuus on vaikuttanut rakentamiseen?

Omakotitalon normaali vuosittainen hinnan nousu on keskimäärin muutaman prosentin luokkaa, kun otetaan huomioon rakentajien palkkakehitys ja materiaalien normaali hinnan nousu.

Huolimatta rakennusmateriaalien useiden kymmenien prosenttien hinnan nousuista, on koko talon rakentamisen kustannukset nousseet kuitenkin vain noin 5–10 %. Eli jos puhutaan 250 000 euron talosta, niin talon hinta on noussut maksimissaan 10–25 tuhatta euroa.

 

Rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet mutta koko rakentamisen hinta ei ole niin paljoa noussut.

 

 

Hinnan kompensointi

Tällä hetkellä suurin osa rakentamistamme omakotitaloista Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla ovat asuinpinta-alaltaan noin 130 – 140 neliötä. Suunta on pidempään ollut jo pienenemään päin, koska pienempiin neliöihin saa yleensä samat asiat mitä rakentajat haluavat, kuin isompiinkin neliömääriin.

Parin vuoden takaiseen hintatasoon pääsee melko helposti tinkimällä muutamasta neliöstä ja miettimällä tarkemmin varustelutasoa sekä materiaalivalintoja.

Neliöiden keskihinta on noin 2000 euroa. Pienentämällä taloa kymmenellä neliöllä, muuttamalla lämmitysmuodon maalämmöstä ilmalämpöpumppuun ja viilaamalla varustelutasoa, ollaan aika lailla heti parin vuoden takaisissa neliöhinnoissa. Jos rakennuttaja on valmis tinkimään valinnoista, hintojen nousu ei tarvitse olla näin este talon rakentamiselle.

Talossa on kuitenkin valtavasti asioita, mitkä vaikuttavat talon hintaan.

Varustelutasossa puhutaan jo monesta asiasta, kuten talon muodosta ja ulkorakennuksista. Tarvitaanko esimerkiksi juuri kalleimpia keittiöiden ovia, minkälainen lämmitysmuoto valitaan, minkälainen tulisija on, laatoitettavien tilojen valinnat ja mitä laatoitetaan ja myös vaikkapa ajopihan koko – talo on tontin kanssa kokonaisuus. Löytyy monia teknisiä ratkaisuja, joilla voi kompensoida hinnan nousua. Tietenkin myös kasvattamalla oman työn osuutta voi säästöjä hakea myös.

Me olemme saaneet tehokkaasti kompensoitua hinnan nousua parantamalla toimintamme kustannustehokkuutta rakentamisen laadusta mitenkään tinkimättä. Esimerkiksi elementtien valmiusastetta on parannettu, jolloin työn määrä työmaalla on vähentynyt huomattavasti.

 

Rakennusmateriaalien saatavuus korona-aikana

Rakennusmateriaalien saatavuudessa on ollut haasteita lähes koko korona-ajan.  Toimitusajat ovat olleet todella pitkiä. Meidän toiminnassamme se ei ole kuitenkaan käytännössä näkynyt, koska pystymme ennakoimaan hankintoja ja näin ostamalla ennakkoon turvaamaan hintatason ja materiaalin saatavuuden.

Yhdellekään asiakkaallemme emme ole tehneet hinnan korotuksia sopimuksen allekirjoituksen jälkeen, eikä yhtäkään rakennusprojektia ole peruttu tai siirretty.

Kehittyneen toimintamme ansiosta ja ennakoimalla hankintoja, on positiivinen vire rakentamisessa onnistuttu pitämään. Kiinteät kulutkin pysyvät pienenä, kun meillä ei ole isoja toimitiloja.

Yhteenvetona voin sanoa, että korona-ajasta VieskaKoti Oy on selvinnyt hyvin, eivätkä asiakkaamme ole joutuneet kärsimään viivästyksistä tai hinnan nousuista. Tuleva vuosi näyttää hyvältä. Tilauskanta on jopa hieman edelläkin viime vuoden tasoa.

Kesälle löytyy kuitenkin vielä hyvin pystytysaikoja.

 

 

Palvelu, yksilöllisyys ja viimeistely tekevät VieskaKodin

Yli 1000 rakennettua kotia

Hyvään palveluun ja korkealuokkaiseen rakentamiseen perustuva toimintamme toimii yhä 30 vuoden ja 1000 rakennetun kodin jälkeenkin.

Rajattomat mahdollisuudet

Voit valita tulevan talosi pohjan ja tyylisuunnan ideamallistostamme tai tuoda ideasi meille ja suunnittelemme koko talon tarpeidesi ja budjettisi mukaan.

Turvallinen kumppani

Vain vakavarainen yritys voi hoitaa 10 vuoden rakennetakuun. Liikevaihtomme oli 2020 n.8 milj. euroa ja vakavaraisuusaste yli 70 % . Meillä on korkein mahdollinen AAA-luottoluokitus, johon yltää vain 2.6% suomalaisista yrityksistä

Omat timpurit

Talosi rakentaa omat timpurimme ja paikalliset, valikoidut yhteistyökumppanimme, jotka tuntevat laatuvaatimuksemme ja rakentamistapamme.

Talo yhdellä sopimuksella

Saat kaiken talon rakentamiseen liittyvän yhdellä sopimuksella, olipa toimituslaajuus levyvalmis, muuttovalmis tai jotain siltä väliltä.

Sovittu hinta joka pitää

Saat pitävän hinnan talollesi haluamallasi toimituslaajuudella ja lisäksi kokonaiskustannusarvion koko rakennusprojektille.

Rakennusvaiheet dokumentoidaan

Rakennusvaiheiden kuvat ja rakennusdokumentit tallennetaan talojärjestelmään, jossa tiedot säilyvät käytettävissäsi vuosien päästäkin.

Laaja ja muokattava toimitussisältö

Talopaketin saat sellaisella toimitussisällöllä kuin haluat. Käytössäsi on markkinoiden laajin sisustusvalikoima.

Tiivis viestintä

Nykyaikaisten viestiryhmien käytön ansiosta, yhteydenpitosi Kotimestarin, työpäällikön ja vastaavan mestarin välillä on nopeaa ja saumatonta.