Ikä ja elämänkokemus talon rakennusaineina

”Meillä oli selvät kuviot, mitä halusimme, koska olimme asuneet omakotitalossa 27 vuotta ja näimme mitä tarvitaan ja mitä ei. Parasta talon suunnittelussa oli käytännön kokemus asumisesta. Mitään emme muuttaisi.”

Anna & Tuomo Mustola

 

Talon pohjakuva
 • Valmistunut 2021
 • Huoneistotiedot 3 mh
 • Valmiusaste Muuttovalmis talopaketti
 • Huoneistoala 110,5 m²
 • Seinärakenne Puuelementti
 • Kerrosala 144,5 m²
 • Lämmönlähde Maalämpö
 • Huonekorkeus 2600 mm
 • Kotimestari Vesa Savolainen
  Vesa Savolainen Kotimestari

Päätös rakentaa talo lasten muutettua kotoa

Anna ja Tuomo olivat miettineet, millä tavalla he haluavat asua, kun viimeinenkin kolmesta lapsesta lentää pesästä. He miettivät kerrostaloa tai pienempää, jo rakennettua omakotitaloa tai rivitaloa, mutta eivät tunteneet mitään vaihtoehdoista omakseen.

Uuden talon rakentaminen oli myös hyvä vaihtoehto.

⁠– Ja onhan uusi talo aina uusi, Anna sanoo.

⁠– Moni tuttu, joka on nyt taloa käynyt katsomassa, on todennut, että kyllä mekin voisimme vielä rakentaa.

Into talon rakentamiseen kasvoi, kun he saivat vähän kokeilumielessäkin hakemansa tontin Ylivieskan Kiviojalta. Niinpä vuonna 1993 rakennettu talo Kalajoella laitettiin myyntiin. Oli vahva oletus, että talon myyntiaika olisi ollut pitkä, koska ympäristössä oli paljon taloja myynnissä. Pian tuli kuitenkin kiire, kun hyvin pidetty talo menikin yllättäen parissa viikossa kaupaksi!

⁠Moni tuttu, joka on nyt taloa käynyt katsomassa, on todennut, että kyllä mekin voisimme vielä rakentaa.

Anna ja Tuomo muuttivat mökilleen ja aloittivat uuden talon suunnittelun. Tuomo tunsi VieskaKodin Vesa Savolaisen ja otti tähän yhteyttä.

⁠– Sovittiin, että tehdään sellaiset kaupat, ettei tarvitse muualta edes lähteä kyselemään, Anna ja Tuomo sanovat.

VieskaKoti valikoitui helposti talon rakentajaksi myös paikallisuutensa ja toimitussisältönsä puolesta, esimerkiksi erikoiskovien kipsilevyjen ansiosta, jotka talossa Tuomon mukaan ehdottomasti tulikin olla.

Talon suunniteltiin käytännölliseksi ja helppohoitoiseksi

Talo on Annan ja Tuomon mukaan hyvin kompakti talo, jossa jokainen neliö on käytössä – avaruutta silti tiloista löytyy, vieraidenkin mielestä.

– Moni onkin sanonut, että ohhoh, kun tulee sisälle, että talo ei toiselta puoleltaan anna kuvaa niin avarasta talosta mitä se oikeasti on. Hukkaneliöitä ei tosiaan ole ja älyttömän käytännöllinen talohan se on. Eikä kertaakaan ole jälkeenpäin tarvinnut miettiä, että jotain olisi pitänyt tehdä toisin. Eikö se kerro, että asiat ovat silloin sujuneet hyvin, Anna toteaa.

 

 

Anna kävi talon rakentamisen ohessa myös sisustussuunnittelijan koulutuksen. Hän saikin sitten opintojaan toteuttaa käytännössä omassa kodissaan.

Annalla ja Tuomolla oli selvät kuviot, mitä halusivat taloonsa – ja mitä eivät. Pitkä kokemus omakotitaloasumisessa näkyy talon suunnittelussa. He esittivät toiveensa ja ajatuksensa Vesalle, joka nopeasti toimitti luonnokset niiden pohjalta.

– Valmista pohjaa meillä ei ollut, vaan kerroimme mitä haluttiin. Visio oli hyvin selvä, ainakin minulla, Anna nauraa iloisesti.

Vesa sai Annan mukaan hyvin kiinni heidän ajatuksistaan, mitä he halusivat. Tavoitteena oli käyttää tietysti neliöt tehokkaasti, mutta myös talon ratkaisujen haluttiin olla todella toimivia sekä talon helppohoitoinen.

– Talo haluttiin esimerkiksi yksikerroksina, se on todettu kätevämmäksi, Anna kertoo.

Olohuoneen ikkunoista on tehty helposti pestävät, vaikka aivan lattian rajasta alkavat ikkunat ovat isot. Pitkä ihminen yltää hyvin ilman jakkaraa ne pesemään.

– Vanhassa talossa oli isot T-ikkunat, joiden peseminen oli hirveää. Nyt ihmettelee, missä ne pestävät ikkunat ovatkaan, kun ne onkin jo pessyt, Anna sanoo.

Anna vähän nikotteli alkuun, että kannattaako ikkunoiden lähteä aivan lattiasta asti. Mutta Vesa suositteli ratkaisua. Anna ja Tuomo ovat olleet ikkunoihin todella tyytyväisiä. Isot ikkunat tuovatkin paljon valoa ja avartavat tilaa, luontokin tuntuu tulevan taloon sisälle asti.

Eikä kertaakaan ole jälkeenpäin tarvinnut miettiä, että jotain olisi pitänyt tehdä toisin. Eikö se kerro, että asiat ovat silloin sujuneet hyvin?

Talon eteläpuolella oleva iso terassi on Annan ja Tuomon ideoimaa mukavaa luksusta. Osa terassista saa myöhemmin vielä lasituksen.

Makuuhuoneita löytyy sen verran, että viikonloppuisin vieraileville lapsille löytyy aina nukkumapaikka. Muuten huoneista yksi toimii Annan työhuoneena ja yksi huoneista myös erilaisissa harrastuskäytöissä.

Huoneissa ei ole komeroita viemässä tilaa. Isoon ja tilavaan vaatehuoneeseen mahtuu kaikki tarvittava.

Kaksi varastoa ja autokatos kahdelle autolle

Tuomo on ahkera polkupyöräilyn harrastaja kesäisin ja talvisin kertyy kilometrejä hiihtämällä. Molemmat lajit vaativat välineitä ja välineitä täytyy luonnollisesti huoltaa.

Varastoon ja autokatokseen pääsee sateella kuivana, koska kaikki ovat saman katon alla.

Perinteinen varasto oli aiemmin kuitenkin osoittautunut olemaan täynnä tavaraa, ahdas ja epäkäytännöllinen.

– Nähtiin entisen varaston käytön osalta, että hyvä pitää erillään tavarat ja harrastusvälineet. Varaston jakaminen kahtia on pieni oivallus, joka ei ole kallis ratkaisu, mutta lisää käytännöllisyyttä, Tuomo kertoo.

Varastoon, kuten myös tilavaan kahden auton autokatokseen, pääsee sateella myös kuivana, koska kaikki ovat saman katon alla. Autokatokseen mahtuu nyt hyvin kaksi pientä autoa ja polkupyörät.

Luonto puskee keittiöön ja ruokailutilaan

Ruokapöydälle on hyvin tilaa isojen ikkunoiden vieressä. Ruokaillessa näkee hyvin ulos.

– Naurettiin, kun muutettiin, että tästä lähtien varmaan istutaan kuin pihalla syömässä joka päivä, kun ikkunat ovat niin isot, Anna ja Tuomo kertovat.

Keittiöstä pääsee myös kätevästi terassille aamukahville tai grillailemaan.

Naurettiin, kun muutettiin, että tästä lähtien varmaan istutaan kuin pihalla syömässä joka päivä, kun ikkunat ovat niin isot.

Hyvä, toimiva peruskeittiö, ilman suurempia erikoisuuksia.

 

Anna ja Tuomo remontoivat edellisen talonsa keittiön ja kodinhoitohuoneen Omegakeittiöiden kanssa. Tuttu kaveri oli nytkin Omegakeittiöiltä suunnittelemassa uuden talon kiintokalusteita.

– Keittiö on hyvä, toimiva peruskeittiö, ilman suurempia erikoisuuksia. Integroidut kodinkoneet ovat tyylikkäät ja Vesan suosittelema Boran liesituuletin on ollut hyvä ratkaisu. Vesa ei muuta olisi halunnut meille toimittaakaan, sanoo Anna. Keittiössä on ollut mukava kokkailla, kun samalla näkee television, Anna lisää. Pieni seinäke saarekkeessa suojaa keittiön sotkuja näkymästä olohuoneeseen.

Kokemukset talon rakentamisajasta

Rakennusaika meni Annan ja Tuomon mielestä todella hyvin, juuri kuten pitikin. Aikatauluissa pysyttiin eikä valittamista heidän mukaansa oikein löydy millään. Anna ja Tuomo antavatkin täyden kympin rakentamisesta ja suosittelevat vilpittömästi VieskaKotia talon rakentajaksi.

– Valituksen aiheita pitää kaivaa jostain muualta kuin meidän projektistamme, Tuomo vakuuttaa.

– Mukavia rakentajia oli. Palautetta annettiinkin Vesalle, että täällä oli aina hyvä henki, kun käytiin katsomassa. Positiivinen, hyvä asenne ja homma tapahtui, Anna ja Tuomo toteavat lähes yhteen ääneen.

Viestintä sujui hyvin rakennusryhmän yhteisessä Whatsup -ryhmässä, jossa mukana olivat valvoja ja VieskaKodilta työpäällikkönä toimiva Antti Vinkka sekä myös Vesa Savolainen. Vastaukset kysymyksiin saatiin nopeasti ja samoin, kun työpäällikkö tarvitsi päätöksiä, sai hän vastaukset nopeasti – tai soittamalla asiat selvisivät aina myös nopeasti.

– Hoidimme itse rakennussiivousta ja sen aikana pystyi hyvin seuraamaan rakentamista. Moni tuttukin, joka kävi rakentamiseen tutustumassa, on todennut että todella siistiä ja hyvää jälkeä VieskaKodin timpurit tekevät.

Taloon Mustolat pääsivät muuttamaan jouluksi 2021, kuukauden etuajassa sovitusta rakennuksen luovutusajasta.

 

Lisää luettavaa

VieskaKodin asiakastarinat
Ruutupaperilta unelmien kodiksi
Puutalojen talopaketti
Muokattava talopaketti

Haluaisitko jotain samanlaista?

Pyydä tarjous vastaavasta talosta

Laskemme pitävän tarjouksen toteutuneen projektin pohjalta nopeasti.

Voimme muokata talosta sinulle sopivan ja sinun budjettiisi sopivan uniikin version. Voit valita taloon vaikka erilaisen julkisivun ja muuttaa talon mittoja rajattomasti.

Ideoista kodiksi – Piirrätä täysin yksilöllinen koti

Kotimestarimme, asumisen asiantuntijamme, ja arkkitehtimme suunnittelevat sinulle myös ihan oman talon – sinun budjettisi mukaan.

Toteutamme talosuunnitelmasi upeina 3D -havainnekuvina, joiden avulla hahmotat tulevan talosi ennen yhdenkään sopimuksen allekirjoitusta.

Tutustu palveluumme

Jätä yhteydenottopyyntö

Joona Savolainen

050 364 6639

joona.savolainen@vieskakoti.fi

Vieskakoti Kokkola

Vesa Savolainen

0400 587 767

vesa.savolainen@vieskakoti.fi

Vieskakoti Ylivieska