Miten vähentää kaikua olohuoneessa?

24.1.2023

Hyvällä akustiikalla viihtyisämpi koti

Sisustussuunnittelija Johanna Rasmus kertoo blogipostauksessaan akustiikasta ja oman kotinsa akustiikkaratkaisuista. Johanna asuu VieskaKodin työpäällikkönä toimivan Antti Vinkan kanssa Ylivieskaan rakennetussa VieskaKodissa.

Kaikuvaan huoneeseen on ratkaisuna esimerkiksi akustiikkakatto

 

Akustiikka – Miksi talossa kaikuu ja mitä sille voi tehdä?

Nykypäivän koteja rakentaessa suositaan usein avaraa ja korkeaa tilaa. Mitä suurempi ja korkeampi tila on, sitä enemmän tilassa myös kaikuu – mikäli tätä ei oteta huomioon.

Kaikuminen voi tulla yllätyksenä, kun muuton jälkeen asetutaan kotiin ja arki alkaa. Kodissa syntyy väistämättä paljon ääniä; lasten leikkien äänet, tiskien kiliseminen, television ja lemmikkien äänet ja puhumattakaan siitä, kun paikalla on enemmän vieraita.

On ikävää, jos kaunis ja pitkään suunniteltu ja haaveiltu koti ei tunnukaan hyvältä.

Kaiku syntyy ääniaaltojen heijastuessa kovalta pinnalta toiselle. Sen estämiseksi tarvitaan ääniaaltoja rikkovia, pehmeitä pintoja.

Etenkin olohuoneista halutaan usein korkeita, suurilla ikkunoilla varustettuna. Mikäli katto nousee vinosti ylös korkeuden lisäksi, kaikuminen lisääntyy entisestään.

Kaikumista korostavia elementtejä ovat:

  • Suuret, avarat tilat
  • Laatta- ja lasipinnat
  • Betoni- ja kivipinnat
  • Minimalistinen sisustus

Mikäli perheestä löytyy aistiyliherkkiä asukkaita, on kodin äänimaailman huomioiminen askel aistiesteettömämpää kotia. Tämä hyödyttää kuitenkin jokaista meistä; stressitaso laskee ja kotona oleskelusta tulee viihtyisämpää, kun akustiikkaan panostetaan.

 

Kodin akustiikan parantaminen vaimentavilla materiaaleilla

Kodin akustiikkaa kannattaa parantaa esimerkiksi pehmeillä materiaaleilla, jotka imevät ääntä.

Akustiikkaa voi parantaa sijoittamalla kovan pinnan vastakkaiselle puolelle vaimentavia materiaaleja. Esimerkiksi kirjahylly täynnä kirjoja, pehmeä ryijy seinällä tai seinätaulukollaasi voivat tuoda helpotusta kaikuvaan tilaan.

Muita kaikumista helpottavia elementtejä:

  • suuret painavat matot, mielellään luonnonkuituiset
  • puiset- tai verhoillut huonekalut
  • paksut ja poimutetut verhot
  • sohvalle lisätyt torkkupeitot ja koristetyynyt

Seinille on hankittavana monenlaisia akustiikkatauluja. Voit leikitellä värikkäillä akustiikkalevyillä, teettää kuvataulun omasta valokuvastasi joka toimii akustoivana elementtinä tai ostaa taidetta akustiikan muodossa.

 

Mitä jos pienet ratkaisut eivät riitä akustiikan parantamiseksi?

Korkeissa tiloissa huoneen tilavuus kasvaa, eivätkä huonekalut ja sisustusmateriaalit aina riitä kaiun poistamiseen.

Silloin kannattaa akustoida mahdollisimman suuri pinta-ala kaikuvasta tilasta, ja yleensä se on katto. Helpoiten tämä onnistuu rakennusvaiheessa, mutta se on mahdollista myös jälkikäteen.

 

Korkea tila kaikuu, mutta kaikumista voi parantaa akustiikkakatolla.

 

Rakennusvaiheessa asennettava akustiikkakatto on yleistymään päin. Vaihtoehtoja löytyy aina strech-katosta ruiskutettavaan pintaan ja rimoituksesta akustiikkaa parantaviin akustiikkalevyihin.

– Meillä on oman kodin osalta kokemusta sekä rakennusvaiheessa asennetusta akustiikkakatosta, että jälkikäteen asennetusta akustiikkakatosta. Kattomateriaalia pohtiessamme päädyimme vierailemaan kodissa, jossa katto oli toteutettu kokonaan akustiikkalevyillä.

– Tunnelma kodissa oli rauhallinen, vaikka tilan sisustuksesta ei juurikaan löytynyt tekstiilejä tai paljon massiivisia huonekaluja. Olo oli seesteinen ja keskustelun äänet kuulostivat miellyttäviltä. Vierailun jälkeen ei ollut lainkaan epäselvää mihin kattomateriaaliin päätyisimme omassa kodissamme.

Vaikka akustiikkakaton hinta voi kirpaista, tulee se vaikuttamaan huomattavasti asumisviihtyvyteen.

 

Kokemuksia rakennusvaiheessa asennetusta akustiikkakatosta

– Rakennusvaiheessa tiedostimme, että suuri olohuone-ruokailutilamme, jonka harjakorkeus nousee jopa 5,5 metriin, tulisi kaikumaan, mikäli emme sitä estäisi. Vino katto ja yläkertaan avoinna oleva tila vain lisäisivät kaikumisen määrää. Asensimme akustiikkalevyt kattoon jo rakennusvaiheessa.

– Ulkonäöllisesti halusimme mahdollisimman huomaamattoman ilmeen ja päädyimme vaaleaan sävyyn ja suoraladontaan, joka oli mielestämme kaikista neutraalein ja huomaamattomin asennustyyli. Levyt ovat Ecophonin Focus F-levyt sävyssä white frost.

 

Korkeassa tilassa, kuten olohuoneessa, jossa on korkea katto, kaikuu jos akustiikkaa ei paranna

 

Pinta on huokeaa ja asennuksessa on hyvä huomioida, että kädet ovat puhtaat tai hanskat ovat kädessä asennuksen aikana.

– Itse levyjen asennus oli helppoa ja teimme sen yhdessä mieheni kanssa.

– En edes muista kuinka usein ystävät, ja muut meillä vierailleet, ovat ihmetelleet kodin rauhallista tunnelmaa. Väitän että tämä on hyvän akustiikan ansiota!

 

Kokemuksia akustiikan parantamisesta jälkikätee

– Akustiikkalevyt voi asentaa kotiin myös jälkikäteen, mikäli vasta silloin huomaa niitä tarvitsevansa. Myös meille kävi näin.

– Pian muuttamisen jälkeen huomasimme yläkerran huoneita käyttäessä, että kaiku niissä on häiritsevää. Suuret huoneet ja alaspäin laskeutuva katto aiheuttivat huoneissa kaikumista. Puheluiden puhuminen tai etäkokoukset tietokoneella eivät onnistuneet, vaan aina tuli siirryttyä aulan puolelle, jossa akustiikka oli miellyttävää.

 

 

– Koska olimme tyytyväisiä aiemmin asentamaamme akustiikkakattoon, päädyimme asentamaan samaiset  Ecophonin levyt jälkikäteen myös yläkerran huoneisiin. Näin myös yhtenäinen ilme jatkui tilojen välillä.

– Asensimme levyt aiemman kattomateriaalin päälle, jolloin purkutöitä ei ollut. Irrotimme vain listat asennuksen ajaksi.

Huoneiden käyttöaste sekä mukavuus kasvoi muutoksen myötä huomattavasti.

 

Mikäli mietit akustiikkakattoon panostamista omassa rakennusprojektissasi, suosittelen vierailua kohteessa, josta sellainen löytyy!

Kysele rohkeasti tutuilta ja mahdolliselta talotoimittajaltasi, mistä tällainen kohde olisi mahdollista löytää.

– Myös meidän kotonamme on käynyt useampi rakentaja kuuntelemassa sekä katsomassa katon ulkonäköä ja mielellämme olemme sitä pyydettäessä esitelleet.

Asuntomessuilta löytyy usein kohde, jossa akustiikkaa on huomioitu tavallista enemmän.

– On vaikea sanoin kuvailla, miten hyvältä kodin äänimaailma voi tuntua, kun akustiikka on huomioitu, se on jotain joka täytyy itse kokea.

 

JohannaSofia

KOTISIVU
johannasofia.webnode.fi

INSTAGRAM
@koti417
@johannasofia.ras

Palvelu, yksilöllisyys ja viimeistely tekevät VieskaKodin

Yli 1000 rakennettua kotia

Hyvään palveluun ja korkealuokkaiseen rakentamiseen perustuva toimintamme toimii yhä 30 vuoden ja 1000 rakennetun kodin jälkeenkin.

Rajattomat mahdollisuudet

Voit valita tulevan talosi pohjan ja tyylisuunnan ideamallistostamme tai tuoda ideasi meille ja suunnittelemme koko talon tarpeidesi ja budjettisi mukaan.

Turvallinen kumppani

Vain vakavarainen yritys voi hoitaa 10 vuoden rakennetakuun. Liikevaihtomme oli 2020 n.8 milj. euroa ja vakavaraisuusaste yli 70 % . Meillä on korkein mahdollinen AAA-luottoluokitus, johon yltää vain 2.6% suomalaisista yrityksistä

Omat timpurit

Talosi rakentaa omat timpurimme ja paikalliset, valikoidut yhteistyökumppanimme, jotka tuntevat laatuvaatimuksemme ja rakentamistapamme.

Talo yhdellä sopimuksella

Saat kaiken talon rakentamiseen liittyvän yhdellä sopimuksella, olipa toimituslaajuus levyvalmis, muuttovalmis tai jotain siltä väliltä.

Sovittu hinta joka pitää

Saat pitävän hinnan talollesi haluamallasi toimituslaajuudella ja lisäksi kokonaiskustannusarvion koko rakennusprojektille.

Rakennusvaiheet dokumentoidaan

Rakennusvaiheiden kuvat ja rakennusdokumentit tallennetaan talojärjestelmään, jossa tiedot säilyvät käytettävissäsi vuosien päästäkin.

Laaja ja muokattava toimitussisältö

Talopaketin saat sellaisella toimitussisällöllä kuin haluat. Käytössäsi on markkinoiden laajin sisustusvalikoima.

Tiivis viestintä

Nykyaikaisten viestiryhmien käytön ansiosta, yhteydenpitosi Kotimestarin, työpäällikön ja vastaavan mestarin välillä on nopeaa ja saumatonta.